Pages


Makumatka maailmalle #1: Intia (3/3) ja muitakin kuulumisia




No niin! Postaus ei tullutkaan huomenna kuten viimeksi lupasin, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan! Tekniset ongelmat muodostuivat lähinnä siitä, että nappasin kaikki kuvat Mikan puhelimella koska omani kamera on niin surkea ettei sillä mitään tee (Lumia, en suosittele kellekään...) ja muistin ne vasta aina kun Mika oli jo töihin hävinnyt :D Sainpahan keskittyä näpertämään ympäristöfilosofian esseen loppuun kaikessa rauhassa! :)

Mutta joo, sitten Intiaan! Kuten ekassa osassa kerroin, olen käynyt kansalaisopistolla kokkailemassa Intian tiimoilta jo aiemmin ja sieltä saatiinkin kiva nippu reseptejä. Alunperin oli tarkoitus napata siitä ainakin kasviscurryn ohje, mutta mulla ei oo hajuakaan mihin olisin sen nivaskan viimeksi muutettaessa työntänyt - varmaan sinne "hyvään talteen", tiiättekö? Voin kertoa että sinne on mennyt kaikkea muutakin vuosien varrella ja siellä pysyvät :D
Kuitenkin Gloriasta löytyi ihan kivasti reseptejä, joskin osassa tuli ongelmia sen currylehden suhteen. Kuopiosta sitä ei ilmeisesti löydy, jos joku on viisaampi niin on hyvä ja ilmoittaa minullekin. Joten päädyin lehdestä valkkaamaan naan-leivät ja dal makhanin (eli musta dal) - jälkimmäisen ihan sillä perusteella että ruoka näytti niin rumalta kuvassa, että kiinnosti miltä jokin niin epäilyttävä mössö maistuisi- voin kertoa että ihan hyvältä, onneksi! Joten uteliaisuus kannatti!


Naan-leivät 6 kpl (ohje Glorian Ruoka&Viini 1/2015)

20 min+ kohotus 30 min+ kypsennys 8 min

50 g voita
1 dl maustamatonta jugurttia
1 dl maitoa
1/5 palaa tuorehiivaa
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja

1.Sulata voi. Yhdistä jugurtti ja maito ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva joukkoon. Lisää sokeri ja suola. Lisää jauhot joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Älä vaivaa. Lisää lopuksi puolet voisulasta. Kohota 30 minuuttia.
2. Laita uuni lämpenemään 275 asteeseen. Laita pellit uuniin kuumenemaan.
3. Jaa taikina 6 osaan ja kauli 2-3 mm:n paksuisiksi soikioiksi. Paista kuumennetuilla pelleillä, leivinpaperin päällä uunissa 6-8 minuuttia. Voitele leivät kuumina voilla.


Yksinkertaista, vai mitä? Voin kertoa että mulle ei ollut :D Ensinnäkin missä kulkee se mystinen raja tasaiseksi sekoittamisen ja vaivaamisen välillä, voin kertoa että sitä pohdittiin molemmat! Taikina ei lähtenyt kyllä millään myöskään kohoamaan, vaikka reilusti yli puoli tuntia lopulta pidettiinkin. En oo myöskään vieläkään ihan sinut nykyisen uunin kanssa, vaikka ollaankin jo syyskuusta asti tässä asuttu, joten ensimmäinen erä kahdeksalla minuutilla kärähti täysin. Vaikka niiden koostumus muistutti enemmän näkkäriä niin pojat ihan tyytyväisenä kuitenkin nälkäänsä niitä rouskuttivat menemään, eivät sentään maistuneet palaneille.

Naan vai näkkäri? Kas, siinäpä pulma!



Musta dal eli Dal Makhani (ohje Glorian Ruoka&Viini 1/2015)

30 min + keittämien 1 t (+ liotus 2 t)

1 dl punaisia kidneypapuja
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 vihreä chili
2 rkl voita
1 rkl tomaattipyreetä
1/2 tl jeeraa
1/2 tl chilijauheetta
3 cm:n pala inkivääriä
2 dl mustia linssejä
8 dl kasvislientä tai vettä 
2 tl suolaa
1/2 dl kermaa
2 korianterioksaa

(1.Liota kidneypapuja vähintään 2 tuntia tai esimerkiksi yön yli.) Sivuhuomautuksena kerron, että löydettiin kaupasta vaan liemessä lilluneita papuja, joten liottaa ei tarvinnut.
2.Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Hienonna chili. Kuullota kattilassa voissa noin 5 minuuttia.
3. Lisää tomaattipyree, jeera ja chilijauhe. Raasta inkivääri joukkoon. Kuullota noin 5 minuuttia.
4. Lisää linssit, liotetut pavut, kasvisliemi ja suola. Keitä kannen alla 45-60 minuuttia, kunnes pavut hajoavat.
5. Tarkista maku. Kaada kerma dalin päälle tarjoiluastiassa ja koristele tuoreella korianterilla.

Dali lähdössä hautumaan...

...ja siinä sitten lopputulos!
























Kuten jo totesinkin, epäilyttävästä ulkoasustaan huolimatta varsin maukasta! Toimisi ihan hyvin myös jonkin lisukkeen kanssa, sen verran paksua evästä. Tunti ei meillä tosin riittänyt vielä mihinkään keittämisessä, mutta lopulta googlettelu paljasti että on ihan ok että siinä reippahasti möykkyinen koostumus on. Lopputulos ei ole kovin nätti, verrattuna tarjoiluastiaan laitettuihin versioihin sillä kerma pienellä lautasella levahti aika tehokkaasti. En vaan viitsinyt tehdä enempää tiskiä, joten puhtaasti laiskuudesta johtui tämä päätös.

Kana-pähkinä korman ohjeen nappasin Reseptitaivaan sivuilta, sen voi tsekata sieltä http://reseptitaivas.fi/reseptit/kana-pahkina-korma/

Vaihtoehtoja olisi toki ollut monia, mutta päädyin lopulta kormaan sillä se ei Bobbyakaan ajatellen liian mausteista ole, vaikka poika ei pahemmin mitään olekaan koskaan nirsoillut. Olisin tuohon itse vähän jotain potkua ehkä lisää kaivannut, edelleen mystisessä reseptinivaskassani olleella lopputulos oli maukkaampi.

Masalan askartelu käynnissä

Tälläinen siitä sitten tuli!
























Jälkkäriksi tarjolla oli mangolassia, esim. http://www.valio.fi/reseptit/mangolassi-1/



Sitruunan sijasta voisi käyttää myös limettiä. Tarkoitus oli kokeilla livauttaa vähän inkivääriä vielä joukkoon, mutta se sitten unohtui koska homma meni kertaalleen uusiksi, sillä eräs olennainen asia keittiössä - TADAA! Merkkaa mitä purkeista löytyy! :D :D
Nimittäin livautin ensimmäiseen versioon sokerin sijasta ruokalusikallisen SUOLAA! :D 
Onneksi koemaistettiin ennen jääkaappiin laittoa ja Mika lähtikin sitten kohti Salea suunnistamaan... Mutta ehkä tämä auttaa jatkossa? :D


Että sellainen oli makumatka Intiaan tällä kertaa! Edelliseen Intia-iltaan liittyen voin vinkata Alkon valikoimasta löytyvän Kungfu Girl Riesling 2013 juomasuositukseksi, jos viintä tekee ruuan kanssa mielesi. Vaikka nimi viittaa muualle Aasiaan ja kyseessä jenkkiviini, niin toimii! Taustalle vielä jumpsuttamaan Bollywood-sikermät niin tunnelma on kohdillaan! Tyttöjen kanssa syötiin silloin istuen olkkarin lattialla, jonne levittelin läjän tyynyjä ja kynttilöitä sinne tänne, paloturvallisesti tottahan toki! :)


*****

Sitten muita kuulumisia: löydettiin unelmien asunto (sellainen siis realismin rajoissa oleva), mutta koska pankkimaailma toimii liian hitaasti, joku muu ehti sen nenän edestä napata ja mua on kiukuttanut aivan sairaasti. Bobbyn saaminen päikkäreille on ollut ihan mahdottomuus (tuttien hävittyä) ja yleensä hän onkin käynyt sitten toista tuntia vaan leikkimässä omassa huoneessaan kunnes on vapautettu päiväunikomennukselta.Tänään oli sentään positiivinen poikkeus ja poika nukkui reilun tunnin. Bassoiluiden parissa startattiin uutta ohjelmistoa ja se jo alussakin mainittu essee on myös vienyt aikaa päivistä, ei mitään jännää siis meidän taloudessa! Oon ollut vaan niin onnellinen että pahimmat pakkaset taas lauhtuivat, nyt pitäis vaan ehtiä ulkoilemaankin välillä jollain ajalla!


Lapsityövoima kauppareissulla <3

Leave a Comment

Post a Comment